۰
روغن سقز

سقز چیست:

روغن سقز از جمله مفید ترین داروهای گیاهی است که مصرف آن فواید بسیاری را برای سلامت فرد به دنبال دارد. قسمت مهم گیاه که مورد استفاده قرار می گیرد شیره این گیاه است که مصارف بسیاری را در طب سنتی و صنایع غذایی دارد. درخت سقز یا بنه که در مناطق کرد نشین آنرا (ون) می خوانند بیشتر در قله های مرتفع و پرتگاه ها و مناطق دوردست می روید. سقز خام صمغی کاملا طبیعی به رنگ سبز خیلی روشن ، غلیظ و بسیار چسبنده است .

که استفاده های دارویی فراوانی داشته و از قدیم الایام در درمان بسیاری از ناراحتی های گوارشی کاربرد داشته است . مهمترین مراکز رشد این درخت دامنه های زاگرس، کردستان و فارس و هرمزگان می باشد. مرغوبترین نوع آن در کوه های کردستان می روید. روغن تربانتین مایعی است روغنی که از تقطیر انگم درخت بنه یا بنان بدست می‌آید و مصارف صنعتی و دارویی دارد. ماده آلی آنها از گروه تربن‌ها (Terban) هستند و ساختار مولکولی گوناگون دارند. یکی از منابع اولیه تربانتین، تهیه انگم از درخت پسته کوهی است.

 

روغن سقز

  • درخت سقز (بنه، بنان، پسته کوهی) :

  • معمولا از تنه این درخت در فصل پاییز به طور طبیعی یا با ایجاد شکاف، صمغی خارج می‌شود. در فارسی به آن سقز گویند که در ساخت آدامس مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین خواص درمانی و صنعتی بسیاری دارد. نام‌های دیگر سقز، بنه و پسته کوهی است. درخت سقز از تیره پسته‌ایان بوده با ارتفاع ۲ تا ۷ متر که گاهی به ۹ متر هم می‌رسد. این درخت معمولا در کوهستان‌های با آب و هوای نه چندان سرد می‌روید. عمر درخت سقز طولانی بوده در بعضی مناطق ایران درختهایی با عمر ۱۵۰۰ سال یافت می‌شود. این درختان در حال حاضر در لیست درختان حفاظت شده قرار دارد.قسمتهای مورد استفاده درخت سقز، میوه، برگ، صمغ و گلهای گیاه است. سقز دارای تربانتین و کلوفان است که از درجه خلوص بالایی برخوردار می‌باشد. به طور کلی سقز جزو دسته صمغ‌هایی قرار می‌گیرد که دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی فراوان است. و در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. طبع تازه آن گرم و خشک است و خشک شده آن خیلی گرم و خشک میباشد.

خواص و فواید روغن سقز

  • مسهل
  • ضد نفخ
  • هضم کننده غذا
  • خوشبو کننده نفس
  • کاهنده فشار خون
  • ضد ترش کردن معده
  • درمان یبوست
  • پاکسازی معده
  • جلوگیری از پوسیدگی دندان و جلای آن
  • تقویت چشم و درمان کچلی
  • تقویت نیروی جنسی
    تسکین درد کمر و درد های مفصلی
    رویش مجدد موهای آسیب دیده
    التیام سوختگی و از بین بردن جای آن
    درمان تکرر و قطره قطره آمدن ادرار (تسلسل ادرار)
    از بین برنده ماه گرفتگی پوست بدن
    درمان ترک لب
    درمان نرمی استخوان
    مفید در درمان بیماریهای آتریت روماتوئید

جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای اسید بوسولیکو آنتی اکسیدان های موجود در سقز با افزایش خاصیت کشسانی پوست، به رفع چین و چروک و لکه های پوستی کمک کرده و باعث جوانسازی پوست صورت می شود.

پوست های خشک و حساس

سقز یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان پوست خشک و حساس می باشد.

روغن سقز برای کمردرد

ترکیب روغن سقز و بادام تلخ را به روی کمر باید به آرامی ماساژ داد تا فشار ناشی از آن از روی رگ‌های سیاتیک برداشته شود. برای درمان دردهای استخوانی این روغن را حتما از بالا به پایین ماساژ دهید.

روغن سقز برای مو

مخلوط روغن سقز با زفت برای درمان کچلی موثر است و همچنین بهترین راه برای رویش مجدد موهای آسیب دیده است. استفاده ی موضعی از روغن سقز بر روی موها و پوست سر با افزایش گردش خون به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و ریزش مو را درمان می کند. روغن سقز به دلیل بوی خوبی که دارد برای تهیه لوازم آرایشی و صابون هم استفاده می شود.

روغن سقز برای واریس

سیاهرگ‌ها و عضلات پا را در به حرکت درآوردن موثر خون کمک کرده و باعث تخلیه خون از رگ‌ها می‌شود که باعث می‌شود واریس بتدریج از بین برود. محل را با صابون شسته و روغن سقز را بمالید و از پایین به بالا محل واریس را ماساژ دهید. هر روز سه بار این ماساژ را انجام دهید. بعد از استفاده از شیره سقز نیازی به استفاده از جوراب واریس نیست ،در صورت دلخواه می توانید استفاده کنید.

درمان زخم دیابتی

مالیدن روغن سقز روی زخم به التیام آن کمک می‌کند و مخلوط سقز با عسل و عصاره آلوئه ورا جهت التیام زخم های دیابتی موثر است.

دفع سنگ کلیه

خوردن روغن سقز در حالت ناشتا، باعث دفع سنگ کلیه خواهد شد.

 

  • کاربرد روغن سقز در صنایع

  • کاربردهای دیگر سقز، در صنایع ساخت چسب، لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری و صنایع داروسازی است، همچنین به عنوان امولسیون در تهیه روغنهای چاپ، پارکت و کفپوش از آن استفاده می‌شود. کلوفان خام موجود در این صمغ، به عنوان حجیم کننده و پرکننده صمغ های گرانبها، آهار کاغذ، چسب و از مشتقات آن در روغن‌های معدنی، مرکب چاپ روزنامه‌ها، محلول‌های چسبی، روغن‌های کابل، مایع جوشکاری، کف پوش، تهیه رزینات فلزی، صنایع کاغذهای اختصاصی، رنگ‌های سرامیکی و … است.
  • روغن سقز
  • مضرات روغن سقز

    زیاده روى در خوردن میوه بنه و روغن سقز، باعث زخم شدن دهان و کم اشتهایى می‌شود.

     


  • برگرفته از مجله اینترنتی دلگرم

افزودن دیدگاه

بالا